Inkludering / Övrigt
Mat som kulturarv

Med över 60 recept från flera olika länder är förhoppningen att NBV:s kokbok ”Mat som kulturarv” kan bli en brygga mellan kulturer.
– Jag hoppas verkligen att boken kan öppna nya dörrar hos oss på NBV. Och att människor i olika föreningar och studiecirklar ska träffas och laga mat tillsammans, säger Sabaheta Vehabovic, verksamhetsutvecklare och projektledare för boken Mat som kulturarv.

Recepten har tagits fram av föreningar från hela landet. Totalt har 20 grupper tillsammans bidragit med över 60 recept. Maten har provlagats och avsmakats, i sann folkbildningsanda.
– Det finns så mycket att lära sig om hur de andra kulturerna är uppbyggda genom att se vad de har på sitt matbord. I mitt arbete försöker jag alltid undersöka: vad finns där bakom? Jag vill att folk ska blandas, att vi ska kunna titta in och se vad och hur de andra gör. Det är väl det som är folkbildning? Att man är nyfiken och ser möjligheter att skaffa nya kunskaper, om någonting nytt, säger Sabaheta Vehabovic.
I december 2024 skickades kokboken på tryck, och från våren 2025 kommer ”Mat som kulturarv” att kunna användas som studiematerial i nya studiecirklar, där människor får mötas genom matlagning och bakning från olika kulturer.
Böckerna kommer finnas i fysisk form på alla NBV-kontor i landet. Det går även att ta del av boken digitalt.